Dobre praktyki Zero Waste w polskich samorządach
X
Projekt „Społeczności nie marnują” Banków Żywności to wdrażanie idei zero waste w polskich społecznościach lokalnych.
Obserwujemy lawinowy wzrost ilości odpadów, które w ciągu kilku ostatnich dekad stały się zagrożeniem dla środowiska naturalnego w skali całej planety.
Dwie najprostsze metody postępowania ze śmieciami – składowanie i spalanie – nie rozwiązują skutecznie tego problemu.
Rozwiązanie oferuje koncepcja zero waste. Skąd się wzięła i na czym polega?
Przez większość historii ludzie wytwarzali niewiele odpadów. Decydował o tym sposób życia oparty na minimalnej konsumpcji i całkowitym braku tworzyw syntetycznych. Ograniczona skala produkcji samodzielnej lub rzemieślniczej wymuszała konserwację i naprawianie wszelkiego rodzaju wytworów ludzkich rąk. Normalne było korzystanie z tych samych obiektów i przedmiotów przez kolejne pokolenia. Używano materiałów naturalnych, które w żaden sposób nie zagrażały środowisku. Wytwarzane w naturalnych procesach odpady – nieliczne i organiczne – stawały się najczęściej surowcem w kolejnych procesach (hodowla zwierząt, uprawa roślin, wznoszenie budynków itp.) lub podlegały naturalnemu rozkładowi. Dlatego wytwarzane śmieci nie przysparzały nikomu zmartwień.
Sytuacja zmieniła się po rewolucji przemysłowej. Przez dwieście lat, do połowy XX wieku, ludzie zmechanizowali rolnictwo, rozwinęli wydobycie paliw kopalnych i opracowali nowe – syntetyczne – materiały. Rozwinęli też przemysł, upowszechniając produkcję taśmową, by masowo wytwarzać towary. Poziomy życia i indywidualnej konsumpcji dóbr rosną od tamtego czasu wykładniczo. Produkty z tworzyw sztucznych i z masowej produkcji stały się bardzo łatwo dostępne i tanie, więc ludzie, zamiast naprawiać lub ponownie wykorzystywać stare rzeczy, zaczęli kupować nowe, zgodnie z zasadą „użyj i wyrzuć”. Takie zmiany doprowadziły do pojawienia się nadmiaru opakowań i przedmiotów jednorazowych, a co za tym idzie, do marnotrawienia ograniczonych zasobów naturalnych i wytwarzanych z nich materiałów.
W efekcie tych przemian obserwujemy lawinowy wzrost ilości odpadów, które w ciągu kilku ostatnich dekad stały się zagrożeniem dla środowiska naturalnego w skali całej planety. Dwie najprostsze metody postępowania ze śmieciami – składowanie i spalanie – nie rozwiązują niestety skutecznie tego problemu. Składowanie śmieci na wysypiskach degraduje przestrzeń i szkodzi ekosystemom. Z kolei spalanie odpadów jednocześnie zanieczyszcza atmosferę, wywołuje choroby układu oddechowego i nasila globalne ocieplenie.
Zasady zero waste
Zero waste ma prowadzić do minimalizacji ilości odpadów, które produkujemy, a w efekcie zmniejszyć negatywny wpływ działalności człowieka na środowisko naturalne. Jednym z najważniejszych i najpopularniejszych elementów tej koncepcji jest zasada 5R, od angielskich słów: refuse, reduce, reuse, recycle i rot. Określają one pięć sposobów postępowania pomagających osiągnąć zero waste – świat bez śmieci.
1. Refuse, czyli odmawiaj
Pierwsza zasada postępowania w duchu ograniczenia ilości odpadów polega na odmawianiu kupowania lub korzystania z produktów szkodliwych dla środowiska lub zwyczajnie niepotrzebnych. Chodzi przede wszystkim o artykuły jednorazowe lub pakowane niepotrzebnie w tworzywa sztuczne.
2. Reduce, czyli ograniczaj
Druga zasada dotyczy zmniejszania ilości wytwarzanych odpadów poprzez zmniejszenie liczby produktów, które kupujemy i których używamy. Wynika to z prostej zależności – im mniej kupimy, tym mniej pozostawimy śmieci. Ponieważ prawie każdy produkt ostatecznie staje się odpadem, a wyrzucając go, marnujemy zasoby naturalne użyte do jego wytworzenia, transportu i sprzedaży, mniejsza konsumpcja przynosi automatycznie ulgę środowisku naturalnemu.
3. Reuse, czyli używaj ponownie
Trzecia z zasad polega na używaniu produktów trwałych i wielokrotnego użytku zamiast jednorazowych. Pomaga w tym przedłużanie życia przedmiotów poprzez ich naprawianie oraz dzielenie się nimi i ich wymiana. Zasadę tę wypełnia też korzystanie z produktów używanych i pochodzących z odzysku.
4. Recycle, czyli segreguj do recyklingu
Chodzi o recykling odpadów, których wytworzenia nie można uniknąć lub zredukować. Recykling oznacza odzysk produktów, materiałów lub substancji po to, żeby użyć ich ponownie w celu pierwotnym lub innym. Można więc odzyskiwać gotowe produkty, np. sprawne części z zepsutych urządzeń albo materiały czy substancje chemiczne, z których zostały one wytworzone. Żeby recykling był możliwy, trzeba oddzielić produkty i surowce możliwe do dalszego użycia lub przetworzenia od odpadów, które się do tego nie nadają. Dlatego odpady segreguje się na frakcje, poddawane później różnym procedurom.
5. Rot, czyli kompostuj
Piąta i ostatnia zasada 5R polega na kompostowaniu odpadów organicznych, co pozwala na ich przetworzenie w naturalny nawóz do roślin. Odpady organiczne (resztki jedzenia, materia organiczna z ogrodów itp.) stanowią znaczną część śmieci. Wyrzucone na składowiska razem z innymi frakcjami wywołują emisję metanu – silnego gazu cieplarnianego, natomiast skierowane ich do kompostowania pomaga zasilić glebę w próchnicę.
Odmawianie, ograniczanie i ponowne użycie zmierzają do minimalizowania ilości odpadów, natomiast recykling i kompostowanie służą przetwarzaniu i ponownemu wykorzystaniu odpadów, które już powstały. Wszystkie te metody przyczyniają się do redukcji ilości śmieci trafiających na składowiska i ograniczania korzystania z wciąż kurczących się zasobów naturalnych.