Konferencja prasowa ws. nowelizacji ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności

25 lipca br. w Sejmie RP odbyła się konferencja prasowa ws. nowelizacji ustawy o przeciwdziałaniu marnowania żywności. Wzięli w niej udział: sekretarz stanu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Michał Kołodziejczak, zastępca przewodniczącego Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Piotr Głowski, prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności Beata Ciepła oraz kierownik zespołu ds. sieci handlowych Federacji Polskich Banków Żywności Dorota Napiórkowska.

Podczas konferencji padły ważne deklaracje, m.in.:

  • szybkiej nowelizacji ustawy i szerokich konsultacji
  • zmian, które ograniczą marnowanie żywności na każdym etapie
  • podwyższenia kar dla sklepów za marnowanie żywności.

 

To kluczowa ustawa dla wszystkich organizacji świadczących pomoc żywnościową w Polsce. Z tego powodu Banki Żywności przekażą swoją wiedzę i doświadczenie w zakresie ratowania żywności ze sklepów, aby znowelizowane przepisy jak najbardziej skutecznie ograniczyły zjawisko marnotrawstwa. Jednocześnie Federacja Polskich Banków Żywności dziękuje za podjęcie tego kluczowego tematu i wolę do wprowadzania niezbędnych zmian.

 

Cel nowelizacji ustawy

Jak powiedział wiceminister Kołodziejczak, ustawa ma na celu wprowadzenie takich przepisów i takich zasad, żeby – w dużym skrócie – żywność zamiast do kosza trafiała do organizacji społecznych, które ją przekażą tym, którzy są w potrzebie. Są to m.in. banki żywności.

– To szybka nowelizacja ustawy, którą będziemy szeroko konsultować. Przygotowujemy też dalsze zmiany, ponieważ zależy nam, żeby na każdym etapie, również dystrybuowania żywności, maksymalnie ograniczać jej marnowanie. Jestem bardzo wdzięczny wszystkim zaangażowanym w nowelizację tej ustawy – powiedział wiceminister Michał Kołodziejczak.

Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności Beata Ciepła podkreśliła, że nowelizacja ustawy jest wyjątkowo istotna dla banków żywności – głównych realizatorów zapisów ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Dzięki zmianie przepisów będzie można bardziej efektywnie z jednej strony ochronić żywność przed zmarnowaniem, z drugiej strony – zagospodarować ją i wykorzystać, aby pomóc osobom najbardziej potrzebującym.

 

Doprecyzowanie definicji

– Ustawa doprecyzowuje definicje: marnowania żywności i sprzedawców żywności. Sprzedawca żywności to nie tylko sieć sklepów, ale każdy sklep o powierzchni powyżej 250 m2. W myśl  nowych przepisów podniesiona będzie opłata dla każdego sklepu tej wielkości za każdą tonę zmarnowanej żywności – poinformował wiceminister.

Zgodnie z przekazanymi przez sekretarza stanu Michała Kołodziejczaka informacjami do tej pory żywność, która miała przekroczoną datę ważności, była uznawana za odpad, a opłata dla sklepów za wyrzucanie takiej wynosiła 100 zł za tonę. Nowelizacja ustawy przewiduje podniesienie tej wartości.

 

Podwyższenie kar za marnowanie żywności

– My, jeszcze przed konsultacjami społecznymi, proponujemy, żeby każdy sklep o powierzchni powyżej 250 m2 płacił przynajmniej 500 zł za tonę wyrzucanej żywności. Ja sam będę optował za tym, żeby ta kwota była jeszcze wyższa – powiedział wiceminister Kołodziejczak.

 

Umowy z organizacjami

– Znowelizowana ustawa wprowadza także obowiązek podpisania umowy z organizacjami społecznymi odbierającymi żywność ze sklepów i zajmującymi się jej przekazywaniem potrzebującym – poinformował sekretarz stanu.

Jak powiedział wiceminister Kołodziejczak, każdy sklep o powierzchni powyżej 250 m2 będzie musiał mieć podpisaną umowę z organizacją, która będzie odbierać żywność. Sieć, która ma 3 tys. sklepów o takiej powierzchni lub większych, będzie musiała mieć więc podpisane 3 tys. umów.

– W  znowelizowanej ustawie doprecyzujemy termin podpisania takiej umowy, ponieważ do tej pory to był termin do wyboru. Teraz mówimy jasno: taka umowa ma być podpisana do końca roku na kolejny rok – podkreślił wiceminister.

 

Obowiązkowa kampania informacyjna w sklepach

Sekretarz stanu poinformował również o wprowadzonym w nowych przepisach obowiązku przeprowadzenia kampanii informacyjnej w sklepach.

– W przeciwnym wypadku sklepy będą płaciły co najmniej 5 tys. zł kary. Teraz, w fazie konsultacji z organizacjami, będę optował za tym, żeby ta kara była jeszcze wyższa – zaznaczył wiceminister.

 

Skala marnowania żywności

Dane liczbowe nt. marnowanej żywności przedstawił poseł Piotr Głowski. Zgodnie z nimi w Polsce rocznie marnujemy 5 mln ton żywności, czyli ponad 125 tys. tirów. Tę gigantyczną skalę zmarnowanej żywności można zmniejszyć, budując świadomość konsumencką w tym zakresie.

Zdjęcie: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi