Jak nie marnować żywności?
X
Marnowanie jedzenia to jeden z największych problemów współczesnego społeczeństwa – nie tylko stanowi stratę cennych zasobów, ale też negatywnie wpływa na środowisko naturalne. Według badań średnio aż j1/3 wyprodukowanej na świecie żywności trafia do kosza. W Polsce także marnujemy ogromne ilości jedzenia, a większość z nich pochodzi z gospodarstw domowych. Jako Bank Żywności zapraszamy do wspólnej walki z tym problemem oraz dzielimy się praktycznymi poradami.
Marnując jedzenie, angażujemy zasoby – wodę, energię, paliwo, ziemię uprawną – które zostały wykorzystane do jego produkcji. Odpady spożywcze na wysypiskach generują metan, silny gaz cieplarniany przyczyniający się do zmian klimatycznych. Dodatkowo, marnowanie jedzenia to strata pieniędzy dla domowego budżetu i jednocześnie mniejsze wsparcie dla osób potrzebujących.
6 kroków, jak skutecznie ograniczyć marnowanie jedzenia w domu
Misją Banku Żywności SOS w Warszawie jest JEDZENIE – dlatego nie tylko ratujemy jedzenie przed zmarnowaniem, ale także uczymy jak go nie marnować, jak najlepiej wykorzystywać produkty, by trafiły do garnka, a nie do śmietnika.
