Czy wiesz, że w Polsce marnuje się rocznie prawie 5 000 000 ton jedzenia? Jednocześnie, 1,6 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie.
To paradoks współczesnego świata.
Ponad 60% Polek i Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia. Najczęściej do śmietników trafia pieczywo, owoce i wędliny.
Dlatego oprócz przekazywania jedzenia , uczymy jak go nie marnować .
- MÓWIMY GŁOŚNO O MARNOWANIU ŻYWNOŚCI
Co roku organizujemy wydarzenia dla lokalnej społeczności. Spotkamy się w Dniu Ziemi i z okazji Światowego Dnia Żywności oraz na festynach i piknikach - ORGANIZUJEMY WARSZTATY W SZKOŁACH I FIRMACH
Nasi eksperci dają dzieciom i dorosłym praktyczne wskazówki jak na co dzień ograniczyć marnowanie jedzenia. - UCZYMY NASZYCH PODOPIECZNYCH JAK WYKORZYSTAC JEDZENIE Z BANKU ŻYWNOŚCI
Pokazujemy podopiecznym jak mogą się prawidłowo odżywiać, a na warsztatach gotujemy razem z nimi. Dajemy też wiedzę jak zarządzać domowym budżetem
MARNOWANIE ŻYWNOŚCI NA ŚWIECIE
Na świecie co roku wyrzucamy 1.3 mld ton jedzenia (FAO, 2013). Stanowi to 1/3 ilości produkowanej żywności nadającej się do spożycia.
MARNOWANIE ŻYWNOŚCI W POLSCE
W Polsce marnuje się blisko 5 mln ton żywności. Za 60% odpadów odpowiadają gospodarstwa domowe, z kolei produkcja i przetwórstwo odpowiedzialne są za marnowanie ponad 30%, a handel za 7% tej masy.
Dane te sytuują Polskę na 5 pozycji państw marnujących jedzenie w Unii Europejskiej, za Holandią, Belgią, Cyprem i Estonią. Warto tylko podkreślić, że skala marnowania żywności jest największa wśród konsumentów. Niestety wciąż brakuje stałego monitoringu strat i marnotrawstwa żywności w Polsce, który mógłby przyczynić się do aktualizacji danych na temat skali marnotrawstwa dla poszczególnych etapów łańcucha żywności.
Aż 53,75% Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić żywność, z czego większość dotyczy wyrzucania gotowych, niespożytych posiłków
(aż 70,3%), a 37,2% produktów spożywczych*
Aż 62,9% Polaków deklaruje, że z różną częstotliwością (często, czasami, rzadko), ale jednak wyrzuca pieczywo. Na kolejnych pozycjach znajdują się: świeże owoce (57,4%), warzywa tzw. nietrwałe, typu sałata,
rzodkiewka, pomidory, czy ogórki (56,5%), wędliny (51,6%) oraz napoje mleczne (47,3%).
Najczęściej wskazywanymi powodami wyrzucania żywności są:
Przeciwdziałanie marnowaniu żywności oraz zmniejszanie niedożywienia to główne cele działalności Banku Żywności. Poprzez pozyskiwanie żywności wśród producentów i dystrybutorów Bank Żywności zapobiega niepotrzebnej utylizacji. Otrzymana żywność przekazywana jest organizacjom społecznym zajmującym się dożywianiem osób najbardziej potrzebujących.
Rolą Bank Żywności jest także uświadamianie społeczeństwu, że można rozwiązywać problem dostępu do żywności poprzez niemarnowanie żywności pośrednio przez indywidualnych konsumentów i bezpośrednio przez branżę spożywczą, która zamiast utylizować żywność może ją przekazywać organizacjom pożytku publicznego, takim jak Banki Żywności.
Bajka o niemarnowaniu żywności
* RAPORT NIE MARNUJ JEDZENIA