- MÓWIMY GŁOŚNO O MARNOWANIU ŻYWNOŚCI
Co roku organizujemy wydarzenia dla lokalnej społeczności. Spotkamy się w Dniu Ziemi i z okazji Światowego Dnia Żywności oraz na festynach i piknikach - ORGANIZUJEMY WARSZTATY W SZKOŁACH I FIRMACH
Nasi eksperci dają dzieciom i dorosłym praktyczne wskazówki jak na co dzień ograniczyć marnowanie jedzenia. - UCZYMY NASZYCH PODOPIECZNYCH JAK WYKORZYSTAC JEDZENIE Z BANKU ŻYWNOŚCI
Pokazujemy podopiecznym jak mogą się prawidłowo odżywiać, a na warsztatach gotujemy razem z nimi. Dajemy też wiedzę jak zarządzać domowym budżetem
Bank Żywności SOS w Warszawie aktywnie uczestniczy w życiu lokalnej społeczności. Współpracujemy z samorządami i administracją publiczną, a także z partnerami biznesowymi.
Dążymy do pozytywnych zmian w sferze pomocy żywnościowej i niemarnowania żywności.
Jesteśmy otwarci na nowe inicjatywy i pomysły!
„Nie marnuj jedzenia. Podziel się!”
Trwa projekt finansowany ze środków otrzymanych od m.st. Warszawy.
Wolontariusze Banku Żywności SOS w Warszawie na wybranych targowiskach prowadzą zbiórki niesprzedanych warzyw i owoców narażonych na zmarnowanie. Do akcji aktywnie włączyli się sprzedawcy z sześciu warszawskich targowisk: Wolumen, Hale Mirowskie, Egipska/Afrykańska, Tarbem Bemowo, Rembielińska oraz Plac Szembeka. Warzywa i owoce trafiają do osób potrzebujących.
Celem projektu jest ograniczenie marnowania żywności w Warszawie, edukacja lokalnych kupców oraz zaangażowanie targowisk do podjęcia współpracy w obszarze przeciwdziałania marnotrawstwu. >>więcej o projekcie
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020
Celem programu jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących.
Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków. >>więcej o POPŻ
Food Heroes
to globalny projekt, który do tej pory pozwolił ponad 56 000 dzieciom na całym świecie stać się kulinarnymi bohaterami.
Zadanie publiczne: Rozwój Programu Regularnych Darowizn
Celem zadania jest wsparcie rozwoju działań fundraisingowych Banku Żywności SOS w Warszawie realizowanych w ramach Programu Regularnych Darowizn.
Zadanie publiczne: Sieć partnerskich organizacji Banku Żywności SOS w Warszawie
Projekt ma pomóc nam zbudować mocny fundament do działalności sieci partnerskiej organizacji Banku Żywności SOS w Warszawie zajmujących się dystrybucją żywności (pomocą żywnościową) na terenie Warszawy i najbliższych okolic.
Projekt jest skierowany do organizacji pozarządowych zajmujących się pomocą żywnościową – odbierającymi od nas żywność, by przekazywać ją dalej osobom ubogim. >>więcej o projekcie
Edukujemy
W Polsce marnuje się rocznie prawie 5 milionów ton jedzenia, Jednocześnie, 1,6 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie. To paradoks współczesnego świata. Dlatego oprócz przekazywania jedzenia potrzebującym, uczymy jak go nie marnować.